Bogățiile toamnei

Toamnă iar! Și-a făcut apariția cu nuanțele ei aprinse: auriu, roșu, cărămiziu, galben, maroniu și, ici colo, rămășite de verde. O întreagă paletă care nu poate decât să-ți taie respirația și să-ți înaripeze imaginația. Compuneri presărate cu metafore și epitete, versuri melancolice, picturi îndrăznețe, colaje, decorațiuni și bucate … tomnatice.
Între anotimpuri, toamna se poate lăuda cu cele mai multe și mai atrăgătoare bogății: dovleci, gutui, prune, struguri, castane, porumb… Gusturi și arome care definesc toamna exact așa cum este ea – o comoară!
Tocmai de aceea, Ea propus o provocare pe care elevii claselor V – VIII de la Școala Gimnazială ”Friedrich Schiller”, Tg. Mureș, au acceptat-o: să descopere și să reinventeze ,,bogățiile toamnei”. Ceea ce s-a și întâmplat vineri, 4 octombrie 2016, în ultima zi a Programului „Școala altfel.”
Obiectivele acestui proiect au fost dezvoltarea spiritului de cooperare în colectivul clasei, promovarea valorilor artistice și a creativității, conștientizarea bogăției și a frumuseții acestui anotimp și valorificarea acestora în creații inedite.
Au existat trei secțiuni: artă plastică, recitări și preparate culinare în aranjament de toamnă.
Așadar a fost o activitate nu doar interesantă ci și… delicioasă care s-a bucurat de aprecierea vizitatorilor mici și mari, elevi, dar și profesori, ba chiar și câțiva părinți curioși. Toată lumea s-a lăsat ademenită de gustul și aromele savuroase ale operelor culinare și de frumusețea și ingeniozitatea artistică etalată de lucrările plastice și de aranjamentele de toamnă precum și de melancolia versurilor ”autumnale”.
Întreaga activitate a avut ca punct culminant degustarea produselor expuse: fructe autohtone, prăjituri și tarte, sucuri și nectare, supe creme, tradiționala zacuscă și alte bunătăți de sezon. Toate au făcut deliciul asistenței. Răsplata a fost nu doar de a vedea bucuria cu care se mănâncă preparatele și încântarea cu care se admiră compozițiile și colajele, ci și înmânarea unor diplome care să certifice urcarea pe podium la fiecare secțiune.
Astfel, la secțiunea Recitări, limba română – Bârsan Alexia și Oltean Ioana, cls. a VI-a C au luat un binemeritat loc I, la limba. maghiara premiul a fost obținut de eleva Kacso-Fenyves Adel, cls. a VIII-a B și la limba germană, cel mai talentat recitator a fost Chirilaș Michael, cls. a VIII-a C.
La secțiunea Arte plastice, Premiile au fost revendicate de Liebhart Diana și Vișovan Denisa, cls. a VIII-a C și de Baronesse von Stromberg Tania și Moldovan Șomfălean Maria, cls. a VII-a C.
În urma jurizării celor mai frumoase Aranjamente de toamnă și a celor mai reușite Preparate culinare, clasamentul general s-a prezentat astfel: Locul I – clasa a VI-a B, Locul II – clasa a VIII-a C, Locul III – clasa a VII-a C, Mențiunea I – clasa a VIII-a B.
În ultimă instanță, toată lumea a avut de câștigat și participanții au promis ca la o ediție viitoare să fie mai creativi și să vină cu noi rețete.
Mulțumiri organizatorilor și îi anunțăm că așteptăm cu încântare o astfel de experiență și la anul!

prof. Adriana Ujică