Serbarea Lampioanelor

Şcoala Gimnazială „Friedrich Schiller” organizează şi în acest an, ca de fiecare dată în luna noiembrie, sărbătoarea lampioanelor în amintirea Sfântului Martin.
Legenda spune că, într-o zi friguroasă de iarnă, un tânăr soldat a renunţat la jumătate din pelerina sa pentru a ajuta un cerşetor, salvându-l, astfel, de la îngheţ. În noaptea următoare, tânărului soldat, pe numele său Martin, i-a apărut în vis Iisus Hristos, îmbrăcat în jumătatea de pelerină pe care el i-a dăruit-o cerşetorului, iar această apariţie l-a determinat pe Martin sădevină un creştin devotat pentru tot restul vieții.
Deși povestea Sfântului Martin diferă în prezent în funcție de zonele geografice și de specificul cultural al comunităților creștine germanice, sărbătoarea continuă să reprezinte un moment important al anului, un moment în care copiii învață lecția generozității și a altruismului, la final de toamnă, atunci când toată lumea culege roadele muncii unui întreg an.
Această sărbătoare în amintirea Sfântului Martin va fi marcată de către Şcoala Gimnazială „Friedrich Schiller” în seara zilei de joi, 17 noiembrie 2016, ora 18:00 prin activităţi specifice organizate la nivelul claselor ciclului primar, secţia germană, iar la ora 18:30 serbarea va fi urmată de procesiunea lampionelor în cartierul Aleea Carpaţi. Toţi copiii vor purta lampioane confecţionate chiar de ei, în care se vor pune lumânări aprinse.
Pe tot parcursul drumului copiii vor cânta împreună melodii specifice acestei sărbători, sărbătoarea fiind una a dăruirii, în care copiii transmit bucuria de a împărți ce au cu aproapele lor.

prof. înv. primar Grosu Claudia